Werk-privé balans? Denk zwart-wit!

Dit jaar kwam ik van vakantie terug met een paar goede voornemens over wat ik anders wilde gaan doen. Zoals bijvoorbeeld mijn werk-privé balans beter managen. Als ZZP’-er werk ik veel thuis en werk en privé lopen dan al gauw door elkaar heen, het wordt één grijs gebied en onder de streep ben je dus eigenlijk altijd aan het werk.
Maar dat geldt niet alleen voor ZZP’-ers hoor, ik denk dat vrijwel elke kenniswerker zich hierin herkent. Met name je smartphone is de grote boosdoener. Want zolang wij minstens 150 x per dag naar ons schermpje kijken (echt waar? Ja dat is het gemiddelde!!) of er nog wat nieuws te melden is blijft afschakelen lastig.

WERK-PRIVE BALANS

Maar als je, net als ik, het voornemen hebt om beter voor jezelf te zorgen zodat je meer energie hebt voor zaken die er echt toe doen dan is echt afschakelen wèl de sleutel. Doordat we overal toegang tot werk hebben, er technologisch van alles mogelijk is en doordat klanten het ook steeds meer van ons verwachten (want er wordt ’s avonds en in het weekend steeds meer gemaild en geappt!) is er maar één oplossing: zelf je grenzen stellen. Bepaal eens voor jezelf wanneer je bereikbaar wil zijn. En wat is eigenlijk de verwachting van jouw baas? En baas/werkgever/HR manager, vraag je eens af in hoeverre je zelf het goede voorbeeld geeft. App en mail jij zelf buiten de reguliere werktijden? En is er binnen jouw organisatie al beleid op dit vlak zodat werknemers weten wat er van ze verwacht wordt?

MOEILIJK

Maar het begint allemaal bij jezelf. Als jij zelf geen grenzen stelt dan zijn er dus geen grenzen. En valt er dus ook niks te handhaven. Voor mij geldt dit net zo goed en daarom heb ik nu bijv. de afspraak met mezelf gemaakt dat ik op vrijdag niet meer wil werken. Lekker blokken in de agenda en duidelijkheid voor mezelf, dat voelt goed. Voor as. vrijdag heb ik een dagje sauna geboekt, over afschakelen gesproken! Daarnaast loop ik zodra het mogelijk is ’s middags een uur met mijn heidewachtel Storm, en ook dan blijft de telefoon thuis. Ik ben hier echt nog geen klant door kwijtgeraakt kan ik je verzekeren J.
Kun jij het, de knop omzetten en het werk “uitzetten”? Juist dit echte zwart-wit denken zal je interne batterij beter opladen!

TIPS

Voor een betere werk-privé balans en meer energie geef ik je de volgende tips:

  1. Maak een afspraak met jezelf, hoeveel tijd wil jij aan je werk besteden en in hoeverre wil je daarnaast nog bereikbaar zijn? Als er vanuit je bedrijf geen duidelijke regels voor zijn, kaart het dan aan bij je leidinggevende. Grote kans dat jouw eigen lat veel hoger ligt dan de verwachting van je organisatie…
  2. Echt afschakelen = telefoon wegleggen. Een aparte werktelefoon is natuurlijk het beste, als je je toch niet kunt beheersen om je werkmail en app te lezen. Of de werkmail niet op je telefoon laten binnenkomen.
  3. Neem tijdens de dag pauze en ga dan echt weg van je werkplek. Liefst een ommetje lopen want de buitenlucht geeft je een boost zodat je daarna weer beter kunt concentreren.
  4. Als je ’s avonds naar huis gaat maak dan een planning voor de volgende dag. Zo voorkom je piekeren over wat je nog allemaal moet doen want je hebt het al duidelijk in beeld. En kun je het lekker loslaten.
  5. Installeer de app Moments op je smartphone. Inzicht in je exacte schermgebruik is de basis voor verbetering J.

Reageren? Ja leuk!