Doelen stellen = bewuster leven!

Juist in deze laatste weken van het jaar overkomt het ons allemaal; zaken moeten nog gauw even afgerond worden voor de Kerst. Iedereen is druk, zo lijkt het, om die dringende deadline van het einde van het jaar te halen. Toch is juist nu de tijd van doelen stellen!

Terug- en vooruit kijken

Maar de Kerstperiode is ook bij uitstek de tijd om na te denken over het afgelopen en het komende jaar. Hoe was 2016 voor jou, en wat ga je volgend jaar (anders) doen? Even stilstaan en evalueren levert wellicht mooie inzichten op. Wellicht ga je zelfs doelen voor jezelf formuleren. Dat is een aanrader, want mensen die concrete doelen stellen zijn aantoonbaar succesvoller!

Op Harvard is in de jaren ‘80 een studie gedaan met een groep MBA studenten die naar hun doelen gevraagd werden. 84% van hen bleek geen enkele doelen te hebben, 13% had wel doelen maar had ze niet opgeschreven, en slechts 3% van alle geïnterviewden had zijn doelstellingen opgeschreven. Na enkele jaren werden ze weer ondervraagd en toen bleek dat die 3% die zijn doelen genoteerd had veel succesvoller was dan de anderen. Zij verdienden zelfs tien keer zoveel als diegenen die geen doelen hadden geformuleerd!! Natuurlijk is dit niet zaligmakend maar wel illustratief. Ook die 13% die zijn doelen niet had opgeschreven bleek tweemaal zo succesvol als de grote groep die geen doelen had geformuleerd.
We kunnen dus concluderen dat doelen stellen richting aan je leven geeft. Omgedraaid: zonder doelen ben je niet in staat om bewust te leven. Wat ga jij in 2017 doen?

Praktische tips voor doelen stellen

Om het wat praktischer te maken, en daar houd ik nogal van J,  kun je doelstellingen in drie categorieën indelen:

  1. Werkgerelateerde doelen
    • Volgend jaar ga ik beter op mijn werkdruk letten
    • In het nieuwe jaar wil ik een studie oppakken
    • UIterlijk december 2017 wil ik een andere functie
  2. Gezondheids doelen
    • In 2017 wil ik 5 kg verliezen
    • Ik wil elke dag minimaal 10.000 stappen zetten
  3. Persoonlijke doelen
    • Meer innerlijke rust
    • Meer investeren in mijn vriendschappen
    • Een ander huis

SMART doelen stellen

Voor bedrijfsdoelstellingen wordt vaak SMART gebruikt als methode om doelen te formuleren en te concretiseren, deze kun je natuurlijk ook voor je eigen doelen inzetten. SMART staat voor specifiek, meetbaar, ambitieus, realistisch en tijdgebonden. Het houdt in dat je zo precies mogelijk beschrijft wat je wil bereiken en hoe en op welke termijn je dat gaat doen, google even op SMART als je hier meer informatie over wilt hebben.
Bij je persoonlijke doelen is dat iets minder relevant. Het gaat er vooral om dat je bij jezelf nagaat waar jij behoefte aan hebt. Wil je meer rust in je hoofd, vriendschappen beter onderhouden of meer aandacht aan je vader te schenken dan is het wel goed om jezelf af te vragen hoe je deze doelen gaat vormgeven. Of je dit specifiek wil maken door er bijv. een aantal bezoeken per maand bij te zetten. En elke week je vader bellen of bezoeken zou dan een mooie invulling kunnen zijn.

Winst = duidelijkheid

Wat is nou de grootste winst van doelen stellen?
Ze maken het een stuk makkelijker om je tijdsbesteding vorm te geven. In de waan van alledag zul je keuzes moeten maken waar jij je tijd aan besteedt. Al wordt er aan tien kanten aan je getrokken; als jij je doelen in je hoofd hebt weet je waar jij je keuzes op baseert en kun je dus beter “nee” zeggen tegen andere zaken. En dit werkt zowel op werk- als privégebied!

Dus concreet: pak je agenda erbij en plan zaken in die tot je doelen leiden. Maak een afspraak bij de sportschool of plan een afspraak met jezelf om die studie uit te zoeken. En vergeet niet je vader elke week eens te bellen.

Wat worden jouw doelen?

Welke werkgerelateerd, gezondheids en persoonlijk doel stel jij voor 2017?
Wat je ook kiest, ik wens je er heel veel succes mee!

Wil je reageren? Graag via het formulier hieronder.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]