5 tips om de regie over je dag te nemen

by Astrid Hoogers on 28 november, 2016 No comments

Druk is een drug

We zijn allemaal druk druk druk. Een modeverschijnsel? Ik denk het niet. Door de enorme, zelfs exponentiële, groei aan informatie worden we de hele dag blootgesteld aan nieuwe feitjes. Wist je dat je brein nu eenmaal zo geprogrammeerd is dat ervan uitgaat dat het nieuwste ook het belangrijkste is? Nieuws, maar ook appjes en andere binnendruppelende informatie heeft dus een verslavende werking: we willen bijblijven en niks missen. Voor dat laatste is zelfs al een term bedacht: FOMO: fear of missing out. Maar met de huidige aantallen (groeps)appjes verzanden we in een brij van informatie en dan kan het voorkomen dat je  ’s avonds op de bank zakt en eigenlijk niet meer weet wat je nou de hele dag gedaan hebt. Dan regeert de waan van de dag.
Wil jij dit gevoel ook niet langer hebben? Neem dan de regie terug!

De regie nemen

De regie nemen betekent letterlijk dat jij bepaalt wat je gaat doen, je neemt zelf de touwtjes in handen. Je laat je niet langer regeren door de waan van de dag en alles wat er op je afkomt. En daar zit nou precies de crux: dat is proactief gedrag. Ook al zullen er de hele dag mensen je kantoor binnenlopen en krijg je constant een piepje dat er weer een nieuw WhatsApp berichtje voor je is, het is aan jou en aan niemand anders hoe je hierop reageert. De oorzaak voor drukte zit vaak in de manier waarop je omgaat met alles wat er in de loop van een werkdag gebeurt. Zonder juiste prioriteitstelling kun je moeilijk vasthouden aan de voor jou de meest waardevolle tijdsbesteding , en verlies je veel tijd en energie.

Vijf tips

Hierbij vijf concrete tips die je helpen om de regie over je dag terug te krijgen:

  1. Schrijf drie dingen op die je deze dag wil gaan doen. Dat kan ‘s ochtends, maar liever nog: vlak voor je naar huis gaat de avond ervoor,. Het stellen van een concreet doel geeft je houvast door de dag heen. En als mensen je storen dan kun je een afweging maken of je aan de interruptie tijd wil besteden. De doelen geven je houvast en een goede reden om “nee” te zeggen tegen iets anders.
  2. Zet alle geluidjes van je telefoon en computer uit. Met name de groepsapps leveren vaak veel afleiding, en niet alleen voor jou maar ook voor iedereen die binnen gehoorsafstand zit! Al die geluidjes zorgen er nl. voor dat je gaat multitasken, en er is onomstotelijk aangetoond dat dat veel tijd kost maar dat het ook de kwaliteit van je werk afneemt. Je maakt dus meer fouten!
  3. Lees je emails op vaste tijdstippen, en niet de hele dag door. En open je mailbox alleen als je ook de tijd hebt om te antwoorden, anders heeft het geen zin en leg je jezelf juist meer werkdruk op.
  4. Breng structuur aan in je dag, gebruik je Outlook agenda om je dag te plannen. Maak concrete blokken waarin jij bepaalt wat je gaat doen. Ook dit geeft duidelijk richting aan je dag. Voor terugkerende activiteiten en belangrijke zaken, je kerntaken, plan je vaste tijdstippen in. Zo weet je zeker dat je aan deze zaken tijd gaat besteden en ben je wederom beter bestand tegen afleiding.
  5. Evalueer aan het eind van de dag of je alles gedaan hebt wat je had gepland. Het kan natuurlijk zijn dat er iets urgents tussendoor is gekomen, maar blijf de regie houden en plan je activiteit in dat geval opnieuw in!

Met deze tips blijf je zelf aan zet en word je minder geleefd door je omgeving en binnenkomende berichten. Heel veel succes ermee!

Wil je reageren? Graag via het formulier hieronder.

 

Astrid Hoogers5 tips om de regie over je dag te nemen

Join the conversation