Werkdruk? Pak de oorzaak aan!
Duurzame inzetbaarheid, vitaliteits programma’s, het lijken wel buzz woorden; je komt ze letterlijk overal tegen als je het over werkdruk hebt. Het ligt ook zo voor de hand; we worden gemiddeld allemaal steeds ouder, moeten langer doorwerken en dus is het, meer dan vroeger, van belang om je gezondheid op peil te houden. Bij veel bedrijven worden enorme bedragen in gestoken om een gezonde(re) leefstijl te promoten.
Bewegen en een gezond voedingspatroon is natuurlijk een goede zaak, dat staat buiten kijf. Zelf heb ik altijd veel gesport, van intensief turnen tot de Zevenheuvelenloop (15km) hardlopen. Tegenwoordig houd ik het door knieproblemen bij een uur per dag wandelen met onze hond Storm. Qua voedingspatroon; tsja, wie mij kent weet dat ik een echte chocoholic ben maar ik probeer dit natuurlijk wel binnen de perken te houden.
Uit onderzoek is wel gebleken dat leefstijl heel lastig te veranderen is. Je hebt het dan nl. over gedrag en ingeslepen gewoonten en de ervaring leert dat mensen het lastig vinden om deze aan te passen. Het jojo effect bij afvallen is hiervan een berucht voorbeeld.
Op zoek naar de oorzaak van werkdruk
Mijn stelling is echter dat een betere leefstijl niet de oorzaak van werkdruk oplost. Je zit wel beter in je vel en hebt meer energie. Maar als de oorzaak niet aangepakt wordt dan resulteert dat hooguit in meer energie om in je werkdruk te steken. Werkdruk heeft in veel gevallen met de inhoud en/of de context van het werk te maken. Hiervoor moet je naar de werkvloer, en dat is precies wat Progressa doet.
Wat dus wel helpt is kijken naar de oorzaak van de werkdruk. Op welk vlak ligt dat? Kent jouw functie veel “grijze gebieden” en trek je dus wellicht teveel naar je toe? Doe jij activiteiten die jouw uurloon verdienen of kun je sommige zaken beter delegeren? Vind je het lastig om prioriteiten te stellen? Of ben je iemand, en dit kom ik regelmatig tegen, die graag aardig gevonden wil worden en het dus lastig vindt om grenzen te stellen?
Mogelijke oorzaken
De oorzaak ligt soms in je opvatting van je takenpakket, soms in het niet of onrealistisch plannen en organiseren van je dag, maar vaker nog op het gebied van ineffectief gedrag. Progressa doet een uitgebreide nulmeting, inclusief online vragenlijst en een paar dagen tijdschrijven (vervelend maar dit geeft wèl veel inzicht!) om vast te stellen waar jouw tijd nu werkelijk aan besteed wordt en waar je ‘m aan zou moeten besteden. Door de werkelijke oorzaak te achterhalen en hier aandacht aan te besteden kun je veel winst behalen bij preventie van verzuim. En goed nieuws voor de werkgever/ leidinggevende/HR manager: het bespaart je heel veel geld.
Preventief ingrijpen is cruciaal
Iemand die omvalt door een burn-out zit gemiddeld 190 werkdagen thuis, en dat kost bij kenniswerkers al snel richting de € 75.000-100.000(bron TNO). Hierin zitten behalve de loonkosten ook de kosten van re-integratie, bedrijfsarts, evt. vervanging etc. Een traject van Progressa tijdig inzetten kost “slechts” een paar duizend euro, wat mijn business case erg makkelijk maakt.
Een burn-out treft vaak de meest loyale, gepassioneerde medewerker. Iemand op wie je altijd kunt rekenen. Juist zo iemand loopt zichzelf vaak voorbij. Tel daarbij op dat een burn-out erg beschadigend is en dat een eenmaal geknapt elastiek nooit meer zo sterk wordt als voorheen en het is zo klaar als een klontje: wacht niet af tot iemand omvalt maar grijp preventief in!
Vind je het lastig om stress symptomen te herkennen? Lees dan mijn column “Hoe herken je werkstress”. Wil je een quickscan om te kijken of jij of een collega in de gevarenzone zit? Maak dan gebruik van de aanbieding in dit e-zine.
Reageren? Heel graag op het formulier hieronder!